Japaner, japaner...

Edskolan i Östhammar har deltagit i Ordfestivalen genom att skriva japanska haikudikter och illustrera dem på ett japanskt sätt. Deras dikter och målningar ställdes ut på biblioteket i Östhammar. Här är några exempel på bilderna.

Japan 4Japan 2Japan 1

Japan 3

Skolprojektet i Öregrund

I Öregrund deltog mellanstadieelever i Ordfestivalen genom sin utställning på biblioteket om tortyr.
Många starka och berörande bilder.

tortyr 1

Tortyr 2

Pingviner, pingviner...

Klass 6 D på Edskolan deltog i Ordfestivalen genom ett pingvinprojekt. Pingvinerna ställdes ut på Café Ekan i Östhammar. Det var en mäktig syn att se alla pingvinerna. Alla väldigt konstnärligt utförda.

Tre pingviner

Lokala inslag på Ordfestivalen

My Laurell kåserade under rubriken Bokfloden i Östhammar om skrivande i allmänhet och presenterade några lokala författare som publicerat sig senaste året bl.a. Evald Mattson. Lena Köster, Mallo Zakariasson och Katrin Johansson. Katrin presenterade skrivarsajten Sockerdricka och den antalogi hon och fyra andra poeter medverkat i. Sockerdricka har adressen www.sockerdricka.nu och man måste vara minst 16 år för att få bli medlem där.

My Laurell Foto Sune Selander
My Laurell

KMT 2006Foto Sune Selander
KMT - Konst, Musik och Teaterprogrammet på Bruksgymnasiet  - framförde en mycket tänkvärd teatertablå om frågeställningen vad är egentligen kultur. Vadå kultur!!? var en naturlig titel. Ungdomarna hade själva gjort föreställningen under ledning och regi av Gunnbritt Henriksson


En festival med allvar, glädje och humor

Temat för Ordfestivalen var mångfald. Ett allvarligt ämne kan tyckas.
Men det vi fick uppleva var mycket glädje och humor.

Seroj Ghazarian från Göteborgs mångfaldsenhet angav tonen redan från början.
Han visade sig vara en lysande talare. Han berättade bl.a. hur det var, när han kom från Iran till Sverige under slutet av 70-talet. En kompis släpade med honom till Gul och Blå för att köpa moderna svenska kläder. Och till på köpet träskor, som han hade svårt att gå i. Han lyssnade på Magnus Uggla och försökte härma sin norrländska kompis genom att säga jo på inandning. Allt för att smälta in i det sena 70-tals Sverige. Publiken fick skratta igenkännande många gånger under hans framträdande.

Det riktigt allvarliga stod Majgull Axelsson för. Hon talade om människohandel och om alla känslor som vällde upp hos hene när hon träffade en ung litausk flicka som hade blivit lurad och såld som sexslav till en bordell i Tyskland. Det var det mötet som inspirerade henne till boken Den jag aldrig var.

Poeten Mohamed Omar läste en diktsvit om somalier ur sin kommande bok Pharos förbannelse.
Den kommer ut i vår på bokförlaget Ruin.

Glad Victoria © Anita Westin Aspfors
Glädje förmedlade Victoria Harnesk när hon jojkade och berättade om bakgrunder till de olika jojkerna. En jojk tillägnas någon, berättade hon. Och då är det dennes egendom. Hennes berättelser kommer i bokform nästa år.

En stor humorist är Theodor Kallifatides. Han berättade fängslande och mycket roande om hur det var att komma till Sverige och försöka lära sig svenska. De första tre ord han lärde sig var ja, nej och aj, fan.
I en av de första dikter han skrev på svenska skrev han om solens muskler. Ingen begrep vad han menade. Senare förstod han varför. Här är solen en hon, men i Grekland är solen en han. Det förstod han av en tillfällighet, när han kom i kontakt med Pär Lagerkvists Nu löser solen sitt blonda hår.

Invigningen

Dagen efter känns alltid tom. Men ändå en så skön känsla av tillfredsställelse. Vi fixade det!
Som vanligt i Östhammar så kom alla människor 5 minuter i. Det betydde kö in till lokalen en
bra stund efter utsatt tid. Man kunde ju inte börja med hälften av publiken i biljettkön. Tolv minuter försenade kom vi i alla fall igång.

Birgitta Dahl invigde Ordtfestivalen på ett mycket trevligt och engagerat sätt. Hon talade om sina bokupplevelser från barndomen och hur hon nu förmedlar dem till sina barnbarn. "Jag säger till mina barnbarn att när ni lär er att läsa så kommer ni aldrig mer att ha tråkigt" sade hon.
Orwar Axell spelade en fanfar som poängterade högtidligheten.
Birgitta Dahl Foto: Anita Westin Aspfors

Så var det dags för Ordpriset.  De nominerade var:
Gunbritt Henriksson
Stig Unge
Anna-Lena Lindgren-Jorlin
Evald Mattson

Bara att bli nominerad är ju en ära. Och de här nominerade var alla otroligt värdiga ett pris.
Så de nominerade firades med blommor.
Men bara en kan  få priset. Och priset gick till Anna-Lena Lindgren-Jorlin.
Fanfar igen!
Och så fick Evald sjunga en sång för Anna-Lena.  
Anna-LenaGöran Andersson tog bilden på en glad Anna-Lena

Juryns motivering:
"Anna-Lena Lindgren har i många år med stor entusiasm och glöd jobbat med att sprida det skrivna ordet både till förskolebarn, skolbarn, vanliga låntagare och en grupp som hon särskilt ömmar för: äldre och synskadade. Hon har startat projektet ”Bokbringare” i Öregrund och hon har gjort biblioteket i Öregrund till ett hem för bokälskare."        
                                                                                                    


RSS 2.0