Program för Ordfestivalen 24 oktober 2009

  Program Ordfestivalen 2009 den 24 oktober i Missionskyrkan

 

  Tema:           Ego[jag]

 10.00             Bokbord och bokloppis startar 13.00             Invigning  med Birgitta Östlund

                       Ordprisutdelning


 13.30             Staffan Lindberg
                       ”Vårt globala ego


14.00             Mirja Unge
                      ”Minnen av en mamma”        

14.30             Kung Henry
                      ”Spoken word”

15.00             Kaffepaus

15.45             Annette Kullenberg
                      "Jag är självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet"


16.15             Björn Ranelid
                    
                      ”Jag skänker dig mina vackraste ord"


16.45 c:a       Avslutning

 

Inträde:        120 kr                                                    
Under veckan:

Elever vid Edskolan ställer ut självporträtt på Café Ekan och biblioteket. Våra tre kommunalråd ställer ut sina självporträtt i Handelsbankens fönster. 

Poeter på nätet från hela landet har skrivit nya dikter, som ska ställas ut i skyltfönstren i Östhammar veckan före och efter festivalen.

 

 

Sponsorer: Annonsbladet, Kulturnämnden, Gema Förlag, Selander Design AB, Östhammars Stadsråd, Upplands Läns Bildningsförbund, Forsmarks Kraftgrupp AB, SKB, Missionskyrkan, Rudolf Andersson Ur & Optik, COOP Extra, UNT-bild


Presentation av de medverkande i Ordfestivalen 2009

Bilder på de medverkande kommer så småningom

Birgitta Östlund

Birgitta Östlund är en välkänd kulturpersonlighet i Lövstabruk. Hon har varit rektor för samernas folkhögskola och folkhögskolan i Biskops Arnö och är en erfaren folkbildare och lärare. Birgitta är produktionsledare i Kulturföreningen i Lövstabruk där hon ansvarar för den årliga Internationella Orgelakademin samt för de många skrivarkurser och samtalsseminarier hon med stor entusiasm och inlevelse leder.


Staffan Lindberg

Staffan lindberg är musiker, sångare, testförfattare och kompositör med gedigen musikalisk bakgrund. Han har bl.a. mottagit Povel Ramels Karamelodiktstipendium. Sedan några år tillbaka är han även domedagskomiker och koloxidbantare.
- Jag fick nog av att veta för mycket och göra för litet. Vissa forskare anser att vi har 10-15 år på oss att vända utvecklingen innan klimatförändringarna når horribla proportioner. Så det är bara att kavla upp ärmarna och hugga i. Gör det ni också!


Mirja Unge

Att  läsa Mirja Unge är som att ha henne på andra sidan köksbordet i färd med att berätta en historia, som hon just varit med om. Motsägelsefullt, poetiskt och vardagligt på samma gång. Ofta om ensamma människor med en aning om att allt inte står rätt till. Med mycket humor mitt i eländet. Hon skriver också dramatik om och för unga människor att direkt känna igen sig i. Hon skriver för hand, gör gärna annat samtidigt, men mejslar sedan fram i datorn så att språk och innehåll sitter tätt, tätt. Har belönats med bl.a. tidningen Vi:s litteraturpris och Riksteaterns och Östgötateaterns Alfhilspris, uppkallat efter 1800-talsdramatikern Alfhild Agrell.


Kung Henry

Kung Henry, eller Nils Jansson, som han egentligen heter är en av Sveriges mest kända spokenword-artister. Han skrev sina första raptexter vid 10 års ålder och började tävla i poetry slam i Uppsala år 2000 och har vunnit flera titlar sedan han börja tävla i SM. År 2005 representerade han Sverige i World Championships(VM i poetry slam) där han kom på tredje plats. Kung Henry har turnerat i bland annat Sydafrika, England, Holland och befolkat scener från Norra Norrland till Södra Skåne. Rappare, hårdrockare och spokenwordartist med en magister i filosofi i bagaget.


Annette Kullenberg

"Jag var självlockig, moderlös, gripande och ett monster av förljugenhet". Så heter Annette Kullenbergs bok om den legendariska journalisten Marianne Höök. En vän, en kolega till Annette, som själv uppvisar en hel del gemensamt med sin slagfärdiga själsfrände.
Hon avväpnar intervjuoffer med mild framtoning och överrumplar med knivstarka frågor. Skriftställare Kullenberg har en hel massa att stå till svars för under sitt 70-åriga liv. Murvel (ett hedersbegrepp här), författare, dramatiker, kolumnist, bloggare, skildrare av Palme och Strindberg och granskare av svenska överklassen. Seglar in på Ordfestivalen i medvind från en inteckning i Republikanska Segelsällskapets vandringspris.
En tornado maskerad till västanfläkt.


Björn Ranelid


Björn Ranelid är idag en av våra mest lästa och kritikerrosade författare med flera romaner bakom sig. Han är dessutom skribent, krönikör, föreläsare, debattör och filosof med tusentals framträdanden under årens lopp i olika medier. Björn är även Augustprisvinnare och ledamot av Utbildningsakademien.

Allt sedan debuten 1983 har Björn Ranelid odlat ett prosaberättande på hög poetisk nivå. Ordprakten har efter hand trappats ner, samtidigt som författarens humanistiska engagemang allt tydligare framträtt. I ett hårdnande samhällsklimat ger författaren, krönikören och estradören Björn Ranelid en mycket levande röst åt tron på människan och godhetens kraft.


RSS 2.0