Medverkande vid Ordfestivalen 2012

Nu vet vi vilka ordbrukare som medverkar vid årets Ordfestival.
Så nu kan vi göra ett program, som vi hoppas ska bli omväxlande och trevligt.

Foto:

Stina Wollter, bosatt i Uppsala. Arbetar främst som konstnär, men även som illustratör, pedagog, föredragshållare och radiopratare. Har två barn och man. Hon har varit med i TV-programmet På spåret med sin far. Hon var tidigare programledare i radioprogrammet Karlavagnen.


Foto:

Lasse Berg, Världsresenär och hyllad berättare. Har beskrivit världen för oss i böcker och reportage i radio och tv. Rapporterat från Asien sedan 1960-talet och varit bosatt i Afrika sedan början av 1980-talet, senast i Etiopien. Hedersdoktor vid Lunds universitet. Boken Gryning över Kalahari – hur människan blev människa har blivit mångfaldigt prisbelönad.


Susanne Åkesson, uppvuxen i Östhammars kommun, numera professor i zooekologi i Lund, där hon leder ett forskningscenter. Hon forskar om hur djur flyttar, inte bara fåglar utan också ökenmyror eller havsköldpaddor. Tillsammans med fotografen Brutus Östling har hon givit ut flera böcker bl.a. Pingvinliv och Fantastiska fåglar. För boken Att överleva dagen tilldelades de Augustpriset.


Foto:

Lars Sund, finlandssvensk författare, född och uppvuxen i Jakobstad. Under några år i början på 60-talet bodde han också med sina föräldrar i New York. Efter studier i engelska, svenska och litteraturhistoria vid Åbo akademi flyttade Lars Sund 1978 till Uppsala där han började arbeta som journalist och litteraturkritiker på Uppsala Nya Tidning. Sedan 1999 är han författare på heltid. Även känd som entusiastisk fågelskådare.


Foto:

Helena von Zweigbergk, är författare och journalist, bosatt i Stockholm. På 90-talet blev hon känd som en av de första i panelen till det populära radioprogrammet Spanarna. Gjorde sig först känd som deckarförfattare, numera som skildrare av relationsdramer. Har även skrivet om film och för barn. Hennes senaste bok är Anna och Mats bor inte här längre


Foto:

Bengt Ohlsson, författare, dramatiker och krönikör, bosatt i Stockholm. Med Gregorius fick han 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings. I sina krönikor på DN skriver han om samhällsfrågor och vardagslivet och för dem har han varit nominerad till Stora Journalistpriset. Aktuell med biografin om Margot Wallström.


Kajsa Grytt, född och bosatt i Stockholm, gitarrist, sångerska, låtskrivare och författare. Kajsa började sin karriär som sångerska och gitarrist i det uppmärksammade postpunk-bandet Tant Strul på 80-talet, fortsatte  i duon Kajsa och Malena, och arbetar sedan 90-talet som soloartist. Bl.a släppte hon 2006 skivan "Brott&Straff-Historier från ett kvinnofängelse" med texter av kvinnliga interner och fick mycket uppmärksamhet för den kritikerrosde skivan "En kvinna under påverkan" och den självbiografiska "Boken om mig själv" som båda kom förra året. KMT(estetiska programmet på Bruksgymnasiet) gör några vågade mellanspel.


RSS 2.0