En festival med allvar, glädje och humor

Temat för Ordfestivalen var mångfald. Ett allvarligt ämne kan tyckas.
Men det vi fick uppleva var mycket glädje och humor.

Seroj Ghazarian från Göteborgs mångfaldsenhet angav tonen redan från början.
Han visade sig vara en lysande talare. Han berättade bl.a. hur det var, när han kom från Iran till Sverige under slutet av 70-talet. En kompis släpade med honom till Gul och Blå för att köpa moderna svenska kläder. Och till på köpet träskor, som han hade svårt att gå i. Han lyssnade på Magnus Uggla och försökte härma sin norrländska kompis genom att säga jo på inandning. Allt för att smälta in i det sena 70-tals Sverige. Publiken fick skratta igenkännande många gånger under hans framträdande.

Det riktigt allvarliga stod Majgull Axelsson för. Hon talade om människohandel och om alla känslor som vällde upp hos hene när hon träffade en ung litausk flicka som hade blivit lurad och såld som sexslav till en bordell i Tyskland. Det var det mötet som inspirerade henne till boken Den jag aldrig var.

Poeten Mohamed Omar läste en diktsvit om somalier ur sin kommande bok Pharos förbannelse.
Den kommer ut i vår på bokförlaget Ruin.

Glad Victoria © Anita Westin Aspfors
Glädje förmedlade Victoria Harnesk när hon jojkade och berättade om bakgrunder till de olika jojkerna. En jojk tillägnas någon, berättade hon. Och då är det dennes egendom. Hennes berättelser kommer i bokform nästa år.

En stor humorist är Theodor Kallifatides. Han berättade fängslande och mycket roande om hur det var att komma till Sverige och försöka lära sig svenska. De första tre ord han lärde sig var ja, nej och aj, fan.
I en av de första dikter han skrev på svenska skrev han om solens muskler. Ingen begrep vad han menade. Senare förstod han varför. Här är solen en hon, men i Grekland är solen en han. Det förstod han av en tillfällighet, när han kom i kontakt med Pär Lagerkvists Nu löser solen sitt blonda hår.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0