Tuomas Laustiola

 Förstora gärna fotot

Tuomas Laustiola är skådespelare och  regissör. Han är son till den finska dansösen Rita Laustiola och operasångaren Arne H. Lindgren, mest känd som psalm- och romanförfattare. Som tvååring flyttade Tuomas  med sin mor till Finland. Han började gå i balettskola vid sex års ålder och utbildade sig som dansör. Senare utbildade han sig till skådespelare vid scenskolan i Helsingfors. I Sverige har han medverkat i många filmer och TV-serier. Bland annat har han medverkat som regissör och skådespelare i TV-serien Tre kronor. Han har också gjort många roller på Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Dramaten.

Stadsteatern i Stockholm ville att han skulle gå på kurs för att få bort den finska brytningen. Han vägrade. Och gudskelov för det, säger alla som sett honom i TV4:s Tre kronor eller minns den mästerliga radioföljetongen där Tuomas läste "Harens år" av Arto Paasilinna. Nu på Ordfestiovalen blir det nya tolkningar som Tuomas gör av Paasilinnas böcker, som nu är upp i ett 30-tal.Och Tuomas kan också berätta om det 50-tal husbyggen som Paasilinna hunnit med i sitt 65-åriga liv. Skildrat i boken " Nio liv". Självklart rökbastu och fem andra bastur.

På kongenialt sätt är de samma andans barn, Laustiola och Paasilinna, när det gäller språket och ordet.

 -Mina dagisbarns fröknar älskar att läsa Paasilinna, säger Tuomas.

Och kanske kan vi få Tuomas att yla som "Den galne mjölnaren". Håll i er!


Katarina Gäddnäs, poetissan från Kökar

Katarina Gäddnäs

Det är extra roligt att Katarina Gäddnäs kommer till Ordfestivalen. Hon är en entusiastisk medverkare vid Mariehamns Litteraturdagar och är en av inspirationskällorna till att Ordfestivalen överhuvud taget finns.
Hon bor med sin familj på Kökar, en ö långt ute i havet söder om Åland.  Hon har studerat teologi vid Åbo Universitet och arbetat som lärare och journalist.
Sitt journalistiska skrivande har hon kvar vid sidan av sitt lyriska författarskap. Katarina Gäddnäs har också en självklar scenpondus och hon är ofta anlitad som presentatör och programledare.
I dagarna är hon aktuell med en ny bok och hon medverkar i Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg.

Ernst Brunner

image33Ernst Brunner, högaktuell i höst medverkar på Ordfestivalen.

Ernst Brunner är född i Tullinge, Sverige, 1950. Hans far, österrikaren Leopold Brunner, deltog i tyska armén och var krigsfånge i Frankrike året efter andra världskriget. 1948 kom fadern till Sverige.
Ernst har arbetat inom långvården. Han blev doktor i litteraturvetenskap 1985 på Edith Södergrans lyrik och han har erhållit ett flertal litteraturpris. Aktuell i höst med "Yngling på guld"
Han är mycket intresserad av sport och han har varit bisittare i SVT:s OS-studio. Det sägs att han äger fyra motorcyklar.


Tre kaxiga damer

KaxettFoto: Leif Gustafsson
Karin Andersson, Anna-Maija Högström och Bettan Palmgren

Här ser vi tre glada damer från Östhammars kommun som sjunger och spelar tillsammans.
De har bildat gruppen Kaxett och skall berätta, spela och sjunga kalevalasånger på Ordfestivalen.
Vi får höra nordiska toner förenas när Kantele möter Nyckelharpa.

RSS 2.0