Ida översätter världen

Ida WiklundIda Wiklund är en 22-årig uppländsk singer/songwriter som skriver och sjunger vispop på svenska. Hennes låtar kan vara allvarliga och handla om hur det är att ha en mygga i sitt rum eller om glassar... Ida har spelats mycket i P4 Uppland, hon har varit Ted Gärdestad-stipendiat, spelat med Cajsa-Stina Åkerström och Irma Schultz och nu är hon aktuell med ett nytt album.

Fantastiska Elsie Johansson

Elsie Johansson Foto Anna-Lena Ahlström

Elsie Johansson
– 80 år i våras - är aktuell med diktsamlingen ”Då nu är jag”. Samma eftermiddag som Ordfestivalen går av stapeln har Uppsala Stadsteater världspremiär på pjäsen "Hjärterhus" efter manus av Elsie. Ett intimt kammarspel om de två vännerna Barbro och Mary som möts igen efter många år. Så vi är väldigt stolta över att hon vill ta sig tid att komma till oss.
Elsie Johansson är populär ljudboksuppläsare av sina romaner om Nancy. Hon har fått många utmärkelser bl.a.Torgny Segerstedts kulturstipendium för ett ”författarskap som i poesi och lyrisk prosa förenar människokännedom och empati”.

Erik Eriksson från Grisslehamn

Erik Eriksson på verandan i Grisslehamn
Erik Eriksson
är sedan många år bosatt i Grisslehamn. Han är före detta folkskollärare och journalist med ett förflutet bl a på Aftonbladet, och som reporter och producent på Sveriges Television där han rapporterade direkt från Vietnam under kriget.
Sedan ett antal år tillbaka är Erik Eriksson författare på heltid, och han har nu drygt trettio böcker bakom sig. Senast har han givit ut en historisk romanserie om en familj i Grisslehamn under de 150 år när krigen var nära.
Han ska tala över ämnet "Språket och kärleken"


Zinat Pirzadeh - en tjej full med humor, intelligens och mod

Porträtt av Zinat Foto: Armand Photo 

Zinat Pirzadeh kom som 25-åring till Sverige från Iran och har etablerat sig som en av våra bästa kvinnliga komiker. Hon skriver lyrik, skönlitteratur och krönikor för radio och tidningar. Hon har medverkat som skådespelare i flera filmer.
År 2007 var hon sommarpratare i P1 och året därpå var som med i TV-programmet På spåret tillsammans med Göran Greider.          
Vid Svenska Standupgalan 2010 utsågs hon till landets bästa kvinnliga komiker med motiveringen: ”Hårt arbetande, rolig och modig som få - med ett tjockt lager skinn på näsan.”
Aktuell med boken ”Fjäril i koppel”.

En önskeartist till Ordfestivalen!


Diana Janse till Ordfestivalen

Diana Janse i Kabul Klicka på bilden så blir den större.
Diana Janse kommer till Ordfestivalen den 22 oktober.
Hon är diplomat, statsvetare, slavist, författare och hon har mött världen på många sätt.
Hon är född 1970 och växte upp "lite här och där", men rötterna har hon i Söderby utanför Öregrund.
Efter diverse jobb - som bl.a. ICA-kassörska i Öregrund, FN-tolk i krigets Bosnien och Rysslandsanalytiker på Militära underrättelsetjänsten - började hon 1999 på UD och har tjänstgjort i Stockholm, Belgrad, Moskva, New York, Bryssel och Kabul.
Under nästan två år arbetade hon - ofta som ensam diplomat - i Afghanistan och sina erfarenheter därifrån delgav hon oss i boken "En del av mitt hjärta lämnar jag kvar" som utkom i januari 2010. Boken har nått många läsare, som överraskats av andra bilder av diplomaters arbete, privatliv och av Afghanistan än de förväntade.
Förra året fick hon fackförbundet ST:s pris för sin frispråkliga arbetsplatsskildring.
År 2007 var hon tillbaka i Stockholm och arbetade i utrikesminister Bildts stab.
För ett år sedan utnämndes hon till Sveriges första ambassadör i Georgien.
Hon skriver på en ny bok, som kommer ut inom kort.

 


Vem ska få Ordpriset i år?

Ordpriset ska tilldelas enskild person eller grupp gärna bosatt eller sommarboende i Östhammars kommun. Även förening eller organisation med säte i Östhammars kommun kan nomineras.


Ordpristagaren skall med särskild entusiasm och energi ha medverkat till eller stimulerat andra till spridandet och brukandet av det skrivna, lästa, talade eller sjungna ordet.


Enskilda personer eller föreningar/organisationer kan nominera ordpristagare senast 25 september. Nomineringar sänds till Östhammars Litteraturförening, Konvaljegatan 1, 742 33 ÖSTHAMMAR
eller med e-post: ordfestivalen@hotmail.com


Ordpriset delas ut vid Östhammars Ordfestival den 22 oktober.

Tidigare ordpristagare:
2010 Berättarkvällarna på Knutmassomuseet
2009 Malou Berg
2008 Gunbritt Henricsson
2007 Ola F Nilsson
2006 Anna-Lena Jorlin Lindgren

Lilla Ordpriset:
2008 Linus Törneberg


RSS 2.0