Den 18 oktober firar Ordfestivalen 5 år!

Nedanstående krönika har varit införd i Östhammars Nyheter.

Tänk i år blir det femte året vi arrangerar Östhammars Ordfestival!

Vi firar inte med pukor och trumpeter eller fyrverkerier utan med en knippe välkända och älskade författare och andra ordbrukare. Varje år har vi ett tema för Ordfestivalen och i år är temat "lust". Vi vill bjuda på en lustfylld upplevelse där vi kombinerar berättande, poesi, samtal och teater med musik och bild.


Invigningen sker i Östhammars Missionskyrka kl 13.00 av ingen mindre än självaste teaterchefen vid Uppsala Stadsteater, Linus Tunström. I samband med invigningen delar vi ut Östhammars Litteraturförenings Ordpris till någon som med särskild entusiasm och energi har medverkat till eller stimulerat andra till spridandet och brukandet av det skrivna, lästa, talade eller sjungna ordet.

Först ut på plan bland de medverkande är den lustfyllde Bellman, som gestaltas av vokalgruppen BB Group från Söderfors med fem manliga medlemmar, som med värme och hjärta sjunger stämsång och à cappella.


Därefter blir det allvar, när professorn och krönikören Merete Mazzarella berättar om det vi ibland brukar kalla Livets efterrätt d.v.s. barnbarn. Här handlar det både om lust och olust.

Merete Mazzarella för ett kringflackande liv då hon arbetar och bor både i Helsingfors och i Uppsala.


En poet som publiken förälskade sig i för två år sedan är Bob Hansson, som i höst kommer ut med en intervjubok om kärlek. Mycket lämpligt med tanke på temat. Bob kommer för resten till Reginateatern  i Uppsala i november och då uppträder han tillsammans med en musiker.


Från Bruksgymnasiet framträder KMT (Konst, Musik & Teaterprogrammet) med en teatertablå med rubriken "Har du lust?" och som har undertexten "Olustiga lustifikationer och lustigheter i nöd och lust"  De duktiga KMT-eleverna är ett årligen återkommande och populärt inslag.


Vid nära 50 års ålder debuterade Elsie Johansson med diktsamlingen "Brorsan hade en vevgrammofon."  Nu är hon etablerad och har rönt stora framgångar med sina romaner om Nancy. Hon har fått Torgny Segerstedts Kulturstipendium för ett författarskap som i poesi och lyrisk prosa förenar människokännedom och empati. Aktuell i höst med "Sin egen kropp".


Vi kommer att avsluta Ordfestivalen med ett möte mellan två giganter i ett samtal i det "Filosofiska lustrummet". Det kan bli ett riktigt spännande samtal mellan prästen, psykoterapeuten och professorn Owe Wikström och journalisten, debattören och jägaren Jan Guillou - två av våra mest lästa författare. Samtalsledare blir pedagogen och handledaren Anita Westin.


Under hela dagen med början kl 10.00 har vi bokloppis, så passa på att städa i bokhyllan och kom med de överblivna böckerna till Missionskyrkan under förmiddagen. Behållningen går till Ordfestivalen.


Ute på sta´n händer det saker! Poeter på nätet har skickat nyskriva dikter till oss, som kommer att hängas i skyltfönstren i centrala Östhammar och elever vid Edskolan ställer ut målningar och teckningar på biblioteket och Café Ekan. Alla dessa alster finns att beskåda veckan före och veckan efter Ordfestivalen


Väl mött på den lustfyllda Ordfestivalenl!


Kommentarer
Postat av: amanda

okej

2008-09-27 @ 16:31:01
URL: http://www.metrobloggen.se/Dotteralberta
Postat av: amanda

okej

2008-09-27 @ 16:31:02
URL: http://www.metrobloggen.se/Dotteralberta

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0