Rapport från Ordfestivalen 2012







En bygdens dotter, Susanne Åkesson, nu professor i Lund med såväl myrors som flyttfåglars orienteringsförmåga som specialitet, berättade om hur också hon själv vågat sticka näbben från boet i Assjö ut i stora världen. En resa som också bjudit på dramatik, som natten i ett bräckligt skjul i Arktis när larmet gick att en isbjörn var på väg in och ett strejkande blixtlås i sovsäcken hindrade henne från att nå hagelbössan under sängen.
Susanne leder i dag stora internationella forskningsprojekt, kring t.ex. zebrornas ränder ( de förvirrar bromsarna som navigerar efter polariserat solljus). Hon har också samarbetat med fotografen Brutus Östling, i bl.a. den Augustbelönade boken "Att överleva dagen". Världen är hennes arbetsfält, men hennes största utmaning just nu är att lära sig spela nyckelharpa. För denna framgångsrika naturvetare fanns naturen nära från barnsben, liksom gårdens djur. Bibliotekets hyllor med fågelböcker tömdes systematiskt, men också mötet med kulturen i hemkommunen var livavgörande; inspirerande kulturlärare ( Gun-Britt Henrikssons dans- och drama t.ex, Gunnar Emanuelssons bild- och fågelintresse), men också besöket i skolan av den anspråkslöse nyckelharpsmästaren Eric Sahlström.
Tyvärr var inte musikundervisningen lika uppmuntrande. Där lärde hon sig bara att spela inte nåt hon kunde lära sig. Och hon som inte tvekade att ta risken att möta isbjörnar har först nu äntligen vågat ta steget att skaffat en egen harpa och gå kurser för Leif Alpsjö. När kvällsron infinner sig i hushållet i Dalby får hon äntligen ta fram nyckelharpan. Och hon försäkrar att lyckan av att klara sin första polska är svårslagen. Våga börja, uppmanar hon oss alla. Det är aldrig för sent!

Helena von Zweigbergk berättade om hur hon gång på gång i livet och i sina romaner kommit tillbaka till "uppbrottet". Som barn identifierade hon sig starkt med västerhjältarna, och tyckte att alla damer som klamrade sig fast vid hjälten när han förklarade att han måste dra vidare mot solnedgången, bara var djupt pinsamma. Lite senare läste hon Susanne Brögger - allt - och bestämde sig själv för att hon skulle göra lika stiliga uppbrott som hon ur tråkiga relationer. Det krävde visserligen att man först ingår relationer, och med åren insåg Helena att det fanns åtskilliga komplikationer med att åstadkomma det perfekta uppbrottet. Men ämnet har fortsatt att faschinera henne. Kan man få både frihet och kärlek? Vad är det som får en människa att vilja och våga bryta upp....
Och därmed var det dags att försöka hitta nästa författare i programmet. Bengt Ohlsson, Helenas man, som vågat sig ut på en tur i Östhammar med den gemensamma hunden. Hade båda gripits av frihetslängtan och brutit upp från de sociala kraven....?
Bengt Ohlsson, mannen bakom biografin om Margot Wallström, tycker egentligen att varenda människa är värd sin biografi. Ju mer man borrar sig ner genom lagren av händelser och känslor, desto mer kan man känna igen sig. Det är inte så mycket som skiljer oss, kända och okända människor. Vad är det som avgör vad det blir av oss? Tillfälligheter? Att våga ta ett steg på okänd mark?
Nästan omöjligt att inte tycka om Margot, säger han. Hon är chefen som själv ilar ner och köper huvudvärkstabletter när någon i personalen kroknar. Följaktligen är de otroligt lojala, beredda att gå i döden för henne. Efter ett samtal om Göran Perssons sätt att vara chef ( som hon inte tyckte präglades av empati. Milt sagt) frågar intervjuaren ändå: "Men det här att du är så himla vänlig och trevlig, är inte det också ett slags härskarteknik.? Du gör det ju alldeles omöjligt för nån att inte tycka om dig". Efter en stunds tystnad, under vilket han undrar om biografiarbetet nu är över, nickar Margot eftersinnande och säger " Jo, det kan du nog ha rätt i".
Kajsa Grytt, musiker, låtskrivare och nu också författare av egen livsberättelse, talade om hur hon först på senare år förstod att det hon sjöng och skrev om som ung tjej i musiksvängen uppfattades som vågat. Och var det.
Kajsa Grytt landade i samma fråga som ungfomarna från KMT formulerat så häri inledningen. " Du måste våga gå fram och fråga honom, om han vill träffa dej, annars kommer du ingenstans!" Fyra timmar och ett halvt liv senare hade Kajsa kommit fram till samma sak som ungdomarna; " Det värsta som kan hända är att du får ett nej".
*********************
Därmed var vi tillbaka där vi började, och kanske hade fler bestämt sig för att våga något, medan andra satt med ekot av Bengt Ohlssons bistra slutkläm "Det är helt enkelt jäkligt mycket svåra saker man ska igenom som människa".
Men om livet nu inte är ett problem som kan lösas, utan en upplevelse som ska delas, så hade årets upplaga av Östhammars Ordfestival verkligen lyckats. Med breda afrikanska leenden gick vi hem, somliga hand i hand…
Text och bild:Stig Unge
Ordpriset 2012

Ordfestivalens program 2012

Tema: ”att våga”
12.00 Festivalportarna öppnas – mingel med kulturföreningar och sponsorer
13.00 Välkommen
Stina Wollter
Ordprisutdelning
13.30 Lasse Berg Hur sjutton blev vi som vi är?
14.00 Susanne Åkesson "Att våga sticka ut näbben"
14.30 Lars Sund "En morgontrött fågelskådares bekännelser"
15.00 Kaffepaus
15.30 Helena von Zweigbergk "Uppbrott"
16.00 Bengt Ohlsson "Margot"
16.30 Kajsa Grytt "Konsten - att ha kul och överleva"
17.00 Tack för i år
Inträde: 150 kr (ej kort)
KMT gör vågade mellanspel
På stan:
Poeter på nätet från hela landet har skrivit nya dikter på temat ”att våga” och som ställs ut i skyltfönstren i centrala Östhammar veckan före och efter festivalen. På biblioteket: utställning under oktober ”Konstnärer tolkar poesi”.
Sponsorer: Annonsbladet, Kulturnämnden, Gema Förlag, Selander Design AB, Östhammars Stadsråd, Missionskyrkan, Rudolf Andersson Ur & Optik, ICA Supermarket, COOP EXTRA, Svenska Turistföreningen, Roslagsbröd AB, SKB, Dialect Kontorshuset, Studieförbundet Vuxenskolan
Konstnärer tolkar poesi
Astrid Annersten tolkar fyra dikter av Tomas Tranströmer